Кзз 763/2018 одбачај - недозвољен; неовлашћено лице

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 763/2018
24.09.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Радослава Петровића, Мирољуба Томића, Маје Ковачевић Томић и Веска Крстајића, чланова већа, са саветником Весном Веселиновић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела тешка крађа из члана 204. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца по службеној дужности окривљеног АА, адвоката Ђуре Драгојевића, поднетом преко пуномоћника, адвоката Дарка Благојевића, против правноснажних решења Основног суда у Нишу К 1069/11 од 12.09.2017. године и Кв 303/18 од 07.03.2018. године, у седници већа одржаној дана 24.09.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ, као недозвољен, захтев за заштиту законитости браниоца по службеној дужности окривљеног АА, адвоката Ђуре Благојевића, поднетог преко пуномоћника адвоката Дарка Благојевића, против правноснажних решења Основног суда у Нишу К 1069/11 од 12.09.2017. године и Кв 303/18 од 07.03.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Основног суда у Нишу К 1069/11 од 12.09.2017. године, одређено је да се адвокату Ђури Благојевићу, браниоцу по службеној дужности окривљеног АА, на име трошкова кривичног поступка насталих у предмету Основног суда у Нишу К 1069/11 исплати из буџетских средстава суда износ од 263.250,00 динара и то у року од 60 дана од дана правноснажности решења.

Решењем Основног суда у Нишу Кв 303/18 од 07.03.2018. године, одбијена је као неоснована жалба адвоката Ђуре Благојевића, као браниоца по службеној дужности окривљеног АА, изјављена против првостепеног решења.

Против наведених правноснажних решења бранилац по службеној дужности окривљеног АА, адвокат Ђуро Благојевић, поднео је преко свог пуномоћника, адвоката Дарка Благојевића, захтев за заштиту законитости због повреде закона из члана 485. ст.1, 2. и 4. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд донесе пресуду којом ће усвојити захтев за заштиту законитости окривљеног, укинути другостепено решење и предмет вратити истом суду на поновно суђење.

Врховни касациони суд је на седници већа размотрио списе предмета са захтевом за заштиту законитости браниоца по службеној дужности окривљеног АА, адвоката Ђуре Благојевића, поднетог преко пуномоћника, адвоката Дарка Благојевића, те је нашао:

Захтев за заштиту законитости је недозвољен.

Одредбом члана 483. став 1. ЗКП, прописано је да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац, а одредбом чланом 483. став 3. ЗКП, прописано је да захтев за заштиту законитости окривљени може поднети искључиво преко браниоца.

Према одредби члана 485. ЗКП, када се захтев подноси због повреде закона (485. став 1. тачка 1) ЗКП), окривљени преко свог браниоца а и сам бранилац који у корист окривљеног предузима све радње које може предузети окривљени у смислу члана 71. тачка 5) ЗКП, такав захтев може поднети само из разлога таксативно набројаних том одредбом, када су повреде закона учињене у првостепеном и поступку пред апелационим судом у року од 30 дана од када је окривљеном достављена правноснажна одлука, под условом да је против те одлуке користио редован правни лек.

Дакле, из цитираних одредби јасно произлази да бранилац окривљеног може поднети захтев за заштиту законитости само због повреда закона из члана 485. став 4. ЗКП, које су учињене на штету окривљеног.

Имајући у виду да је побијаним правноснажним решењима досуђена награда браниоцу по службеној дужности те да је бранилац окривљеног по службеној дужности захтев за заштиту законитости поднео преко пуномоћника против наведених решења, али у своје име и због повреда закона учињених на његову штету, то по налажењу овога суда бранилац окривљеног по службеној дужности као ни његов пуномоћник нису овлашћени процесни субјекти за подношење захтева за заштиту законитости у конкретном случају.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 483. став 1. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                                                                                  Председник већа-судија

Весна Веселиновић,с.р.                                                                                                                              Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић