Кзз 984/2018 одбачај ззз; недозвољен разлог

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 984/2018
18.09.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Зорана Таталовића, председника већа, Радмиле Драгичевић-Дичић, Соње Павловић, Веска Крстајића и Мирољуба Томића, чланова већа, са саветником Татјаном Миленковић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела насиље у породици из члана 194. став 1. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адвоката Дарка Стаменковића, поднетом против правноснажног решења Вишег јавног тужилаштва у Краљеву Кт По 29/18 од 03.04.2018. године, у седници већа одржаној дана 18.09.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ, као недозвољен, захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, поднет против правноснажног решења Вишег јавног тужилаштва у Краљеву Кт По 29/18 од 03.04.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Вишег јавног тужилаштва у Краљеву Кт По 29/18 од 03.04.2018. године, у ставу првом усвојен је приговор пуномоћника оштећеног АА, адвоката Дарка Стаменковића, поднет против решења Основног јавног тужилаштва у Краљеву Кт 557/17 од 02.03.2018. године, као основан, док је у ставу другом издато обавезно упутство Основном јавном тужилаштву у Краљеву да по овој кривичној пријави настави предузето кривично гоњење против осумњиченог АА и осумњиченог ББ, због по једног кривичног дела насиље у породици из члана 194. став 1. КЗ, прибављањем извештаја из Центра за социјални рад у Краљеву, а на околности да су односи у овој породици поремећени, шта је био узрок, као и да ли је после овог догађаја уз посредовање стручног тима Центра за социјални рад дошло до успостављања складних породичних односа.

Против наведеног решења није дозвољена жалба ни приговор.

Против наведеног правноснажног решења захтев за заштиту законитости поднео је бранилац окривљеног АА, адвокат Дарко Стаменковић, због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1) у вези става 2. ЗКП и битних повреда одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 7), 9) и 10) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд преиначи побијано решење у делу у коме се издаје обавезно упутство да се настави кривично гоњење против окривљеног АА и потврди решење Основног јавног тужилаштва у Краљеву Кт 557/17 од 03.02.2018. године у делу у коме се одбацује кривична пријава против АА, због кривичног дела насиље у породици из члана 194. став 1. КЗ, јер не постоје основи сумње да је учињено дело за које се гони по службеној дужности.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета, заједно са наводима захтева за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, па је нашао:

Захтев је недозвољен.

Одредбом члана 485. став 4. ЗКП, поред законом прописаних разлога због којих је окривљеном и његовом браниоцу дозвољено подношење захтева за заштиту законитости прописано је да окривљени може поднети захтев за заштиту законитости у року од 30 дана од дана када му је достављена правноснажна одлука, под условом да је против те одлуке користио редовни правни лек.

Имајући у виду да у конкретном случају против одлуке против које је поднет захтев за заштиту законитости жалба и приговор нису дозвољени, јер се ради о процесној одлуци, по налажењу Врховног касационог суда у конкретном случају нису испуњени услови прописани одредбом члана 485. став 4. ЗКП за подношење захтева за заштиту законитости против наведене одлуке, па је исти, оцењен као недозвољен.

Из напред наведених разлога, донета је одлука као у изреци на основу члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 485. став 4. ЗКП.

Записничар-саветник,                                                                                                                                                   Председник већа-судија,

Татјана Миленковић,с.р.                                                                                                                                              Зоран Таталовић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић