Рев 199/2021 3.19.1.10; трошкови поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 199/2021
28.01.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Слађане Накић Момировић, председника већа, Марине Милановић и Добриле Страјина, у парници тужиоца Центра за социјални рад Града Зрењанина, против туженог АА из ..., чији је пуномоћник Сава Штиклица, адвокат из ..., ради заштите од насиља у породици, одлучујући о ревизији туженог изјављеној против решења о трошковима поступка садржаног у пресуди Апелационог суда у Новом Саду Гж2 402/20 од 28.10.2020. године, у седници одржаној 28.01.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ, као недозвољена, ревизија туженог изјављена против решења о трошковима поступка садржаног у ставу другом изреке пресуде Апелационог суда у Новом Саду Гж2 402/20 од 28.10.2020. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Зрењанину П2 17/20 од 19.08.2020. године, првим ставом изреке, одбијен је тужбени захтев тужиоца којим је тражио да се одреде мере заштите од насиља у породици и да се наложи туженом да се одмах исели са свим личним стварима из породичне куће у којој живи. Другим ставом изреке, одбијен је тужбени захтев тужиоца којим је тражио да се туженом забрани на било који начин узнемирава своју мајку вређањем, упућивањем псовки, претњама и сваким другим дрским, злонамерним и безобзирним понашањем којим се угрожава њен телесни интегритет, душевно здравље и спокојство. Трећим ставом изреке, одбијен је тужбени захтев тужиоца којим је тражио да се туженом забрани да приступа у простор око места становања своје мајке. Четвртим ставом изреке, одбијен је тужбени захтев тужиоца којим је тражио да се туженом забрани да прилази својој мајци на удаљености мањој од 100 метара. Петим ставом изреке, обавезан је тужилац да туженом накнади трошкове парничног поступка у износу од 92.300,00 динара са законском затезном каматом почев од извршности одлуке, до исплате.

Пресудом Апелационог суда у Новом Саду Гж2 402/20 од 28.10.2020. године, првим ставом изреке, жалба је делимично усвојена, делимично одбијена, другим ставом изреке првостепена пресуда је преиначена у делу одлуке о парничним трошковима тако што је одлучено да свака странка сноси своје трошкове поступка, а трећим ставом изреке потврђена је у делу одлуке о главној ствари.

Против решења о трошковима поступка садржаног у ставу другом изреке правноснажне пресуде, тужени је изјавио ревизију због погрешне примене материјалног права.

Испитујући дозвољеност ревизије у смислу члана 410. став 2. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да ревизија није дозвољена.

Одредбом члана 420. став 1. ЗПП, прописано је да странке могу да изјаве ревизију против решења другостепеног суда којим је поступак правноснажно окончан. Ставом 2. истог члана Закона, прописано је да ревизија против решења из става 1. овог члана није дозвољена у споровима у којима не би била дозвољена ревизија против правноснажне пресуде, а према ставу 6. исте одредбе у поступку поводом ревизије против решења сходно се примењују одредбе закона о ревизији против пресуде.

Одредбом члана 28. ЗПП прописано је да кад је за утврђивање стварне надлежности, састава суда, права на изјављивање ревизије и у другим случајевима предвиђеним у овом закону меродавна вредност предмета спора, као вредност предмета спора узима се само вредност главног захтева (став 1.). Камате, уговорна казна и остала споредна тражења, као и парнични трошкови не узимају се у обзир ако не чине главни захтев (став 2.).

У конкретном случају, ревизијом туженог побија се правноснажно другостепено решење о трошковима парничног поступка. Трошкови поступка представљају акцесорно потраживање, па се према члану 28. ЗПП не узимају у обзир приликом оцене права на изјављивање ревизије у ситуацији када не чине главни захтев. У том смислу, ни ревизија против правноснажног решења о трошковима поступка не може се изјавити на основу члана 403. став 2. тачка 2. ЗПП, без обзира на то што је другостепени суд у односу на одлуку о трошковима поступка преиначио првостепено решење.

На основу чл. 420. у вези чл. 413. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Слађана Накић Момировић,с.р.

За тачност отправка

управитељ писарнице

Марина Антонић