Рев 3364/2018 3.1.5.1.3; решење које замењује уговор о закупу стана

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 3364/2018
23.01.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Слађане Накић Момировић, председника већа, Добриле Страјина и Марине Милановић, чланова већа, у поступку предлагача АА из ..., чији је пуномоћник Гордана Станковић, адвокат из ..., против противника предлагача ЈП „ЕПС“ Београд – Огранак РБ „Колубара“ Лазаревац, ради доношења решења које замењује уговор о закупу стана, одлучујући о ревизији предлагача изјављеној против решења Вишег суда у Сремској Митровици Гж 690/17 од 24.01.2018. године, у седници већа одржаној дана 23.01.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ВРАЋАЈУ СЕ списи Р3-3/16 Основном суду у Лазаревцу, преко Вишег суда у Сремској Митровици, ради допуне поступка.

О б р а з л о ж е њ е

Врховном касационом суду достављени су списи Основног суда у Лазаревцу Р3- 3/16, ради одлучивања о ревизији предлагача АА из ..., изјављеној против решења Вишег суда у Сремској Митровици Гж 690/17 од 24.01.2018. године.

Након разматрања списа, Врховни касациони суд је утврдио да нису испуњени процесни услови за одлучивање о изјављеној ревизији.

Увидом у списе Врховни касациони суд је утврдио да у предмету нема извода из матичне књиге умрлих за предлагача АА иако је суд обавештен да је преминула 22.08.2017. године. Поступак није прекинут на основу члана 222. тачка 1. Закона о парничном поступку при чему у списима нема оставинског решења из ког би се могло видети ко су следбеници преминуле странке. Осим тога, у ревизији је наведено да је једна ћерка следбеник предлагача и подносилац ревизије, а обе ћерке су дале пуномоћје и за обе су приложени изводи из Матичне књиге рођених. Даље у списима нема доказа да су ћерке чланови породичног домаћинства покојне АА што је од утицаја на одлуку у овој правној ствари.

Код оваквог стања у списима, потребно је да првостепени суд, отклони указане неправилности и достави одговор на ревизију другој страни како би се обезбедили процесни услови за поступање Врховног касационог суда по ревизији.

На основу члана 382. у вези члана 419. Закона о парничном поступку и 30. став 2. Закона о ванпарничном поступку, Врохвни касациони суд је одлучио као у изреци решења.

 

Председник већа - судија

Слађана Накић Момировић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић