Рев 5352/2019 3.1.2.8.2; накнада штете

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 5352/2019
21.05.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Браниславе Апостоловић, председника већа, Бранислава Босиљковића, Бранке Дражић, Данијеле Николић и Добриле Страјина, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Бранко Франц Бутолен адвокат из ..., против туженог Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, са седиштем у Београду, ради накнаде штете, одлучујући о ревизији тужиоца изјављеној против пресуде Вишег суда у Београду Гж 12288/18 од 19.09.2019. године, у седици већа одржаној 21.05.2020. године донео је

Р Е Ш Е Њ Е

НЕ ДОЗВОЉАВА СЕ одлучивање о посебној ревизији тужиоца изјављеној против пресуде Вишег суда у Београду Гж 12288/18 од 19.09.2019. године.

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољена ревизија тужиоца изјављена против пресуде Вишег суда у Београду Гж 12288/18 од 19.09.2019. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Првог основног суда у Београду П 1385/17 од 04.04.2018. године, ставом првим изреке, обавезан је тужени да тужиоцу на име мање исплаћених месечних износа припадајуће пензије исплати појединачне месечне износе наведене у том ставу изреке са законском затезном каматом почев од доспећа сваког појединачног месечног износа па до исплате. Ставом другим изреке је одбијен као неоснован тужбени захтев тужиоца којим је тражио да се тужени обавеже да му на име мање исплаћених месечних износа припадајуће пензије исплати појединачне месечне износе наведене у том ставу изреке почев од јануара 2008. године до јануара 2010. године са траженом законском затезном каматом. Ставом трећим изреке је одбијен приговор апсолутне ненадлежности суда за поступање, а ставом четвртим изреке је обавезан тужени да тужиоцу накнади трошкове парничног поступка у износу од 64.124,00 динара са законском затезном каматом почев од стицања услова за извршност одлуке па до исплате.

Виши суд у Београду је пресудом Гж 12288/18 од 19.09.2019. године, ставом првим изреке, одбио као неосновану жалбу тужиоца и потврдио првостепену пресуду у ставу другом и четвртом изреке, а ставом другим изреке је одбио као неоснован захтев тужиоца занакнаду трошкова насталих у поступку поводом изјављеног правног лека.

Против правноснажне пресуде донесене у другом степену, дела којим је одлучено о трошковима поступка, тужилац је изјавио благовремену ревизију због погрешне примена материјалног права, позивајући се на одредбу члана 404. Закона о парничном поступку.

Врховни касациони суд није прихватио предлог тужиоца за одлучивање о ревизији као изузетно дозвољеној по члану 404. ЗПП. Наведеном законском одредбом је приписано да је ревизија изузетно дозвољена због погрешне примене материјалног права и против другостепене пресуде која не би могла да се побија ревизијом ако је по оцени Врховног касационог суда потребно да се размотре правна питања од општег интереса или правна питања у интересу равноправности грађана, ради уједначавања судске праксе као и ако је потребно ново тумачење права. Одлука о трошковима парничног поступка, којом је тужени обавезан да тужиоцу те трошкове накнади, донета је уз примену одредби чланова 153. и 154. ЗПП а не изискује потребу да се примени институт уједначавања судске праксе по питању трошкова поступка о којима суд одлучује по правилима садржаним у Закону о парничном поступку у свакој конкретној парници. Из тих разлога је одлучено као у ставу првом изреке решења.

Врховни касациони суд је испитао дозвољеност ревизије на основу члана 410. став 2. тачка 5. ЗПП и утврдио да ревизија није дозвољена.

Одредбом чл. 28. ЗПП је прописано да ако је за утврђивање стварне надлежности, права на изјављивање ревизије и у другим случајевима прописаним у овом закону меродавна вредност предмета спора, као вредност предмета спора се узима само вредност главног захтева. Камате, уговорна казна и остала споредна тражења, као и трошкови поступка не узимају се у обзир ако не чине главни захтев.

Како се ревизијом побија одлука о трошковима поступка, која не чини главни захтев, то ревизија није дозвољена, па је одлучено као у ставу другом на основу чл. 413. ЗПП.

Председник већа – судија

Бранислава Апостоловић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић