Рев 54/2020 3.19.1.25.6; понављање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 54/2020
29.01.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Споменке Зарић и Бисерке Живановић, чланова већа, у ванпарничном предмету предлагача Привредног друштва „НИС“ а.д. Нови Сад, чији је пуномоћник Владимир Хаџи Макунчевић, адвокат из ..., против противника предлагача Хотелијерско акционарско друштво „Београдско мешовито предузеће“ а.д. Београд, чији је пуномоћник Младен Аврамовић, адвокат из ... и ГП „Рад“ у стечају, чији је пуномоћник Бранислав Поповац, адвокат из ..., ради уређења начина коришћења непокретности, одлучујући о ревизији предлагача изјављеној против решења Вишег суда у Новом Пазару Гж бр. 746/17 од 25.10.2018. године, на седници одржаној 29.01.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Враћају се списи Р1 2161/10 Основном суду у Новом Пазару, преко Вишег суда у Новом Пазару, ради отклањања процесних недостатака.

О б р а з л о ж е њ е

Врховном касационом суду достављени су списи Основног суда у Новом Пазару, Р1 2161/10 ради одлучивања о ревизији предлагача изјављеној против решења Вишег суда у Новом Пазару Гж бр. 746/17 од 25.10.2018. године.

После разматрања списа, Врховни касациони суд је нашао да за сада нису испуњени процесни услови за одлучивање о ревизији.

Наиме, како то произлази из стања у списима, пуномоћник предлагача је поднесак којим је изјављена ревизија насловио и као предлог за понављање поступка.

Према одредби члана 430. став 4. Закона о парничном поступку („Сл. гласник РС број 125/04...53/13) ако странка изјави ревизију због разлога из члана 361. став 2. тачка 10. овог закона и истовремено или после тога поднесе предлог за понављање поступка због било ког разлога из члана 422. овог закона, суд ће застати са поступком поводом предлога за понављање поступка до завршетка поступка по ревизији(став 2.) Ако странка изјави ревизију из било ког разлога, осим због разлога из члана 361. став 2. тачка 10. овог закона, и истовремено или после тога поднесе предлог за понављање поступка због разлога из члана 422. тач. 3. до 5. овог закона који су поткрепљени правноснажном пресудом донесеном у кривичном поступку, суд ће застати са поступком по ревизији до завршетка поступка поводом предлога за понављање поступка (став 3.). У свим осталим случајевима у којима странка изјави ревизију и истовремено или после тога поднесе предлог за понављање поступка, суд ће одлучити који ће поступак наставити а са којим ће застати, узимајући у обзир све околности, а нарочито разлоге због којих су оба правна лека поднесена и доказе које су странке предложиле (став 3.).

Надаље, одредбом члана 402. став 1. Закона о парничном поступку, прописано је да примерак благовремене, потпуне и дозвољене ревизије председник већа првостепеног суда доставиће противној странци и јавном тужиоцу надлежном за подизање захтева за заштиту законитости (члан 416.) у року од осам дана.

Сходно наведеном, како је предлагач осим ревизије поднео и предлог за понављање поступка, потребно је поступити у складу са одредбом члана 430. став 3. Закона о парничном поступку. Такође, потребно је да суд примерак ревизије достави јавном тужиоцу, у смислу цитиране одредбе члана 402. став 1. Закона о парничном поступку.

На основу члана 411. у вези члана 368. ЗПП, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа – судија

Јасминка Станојевић,с.р.

За тачност отправка

управитељ писарнице

Марина Антонић