Р 632/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 632/2021
26.05.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Божидара Вујичића, председника већа, Весне Субић и Јелице Бојанић Керкез, чланова већа, у правној ствари тужиоца „BDF SISTEM PLUS“ D.O.O. BEOGRAD-VRAČAR, чији је пуномоћник Дејан Симић, адвокат из ..., против тужене АА из ..., одлучујући о захтеву Вишег суда у Чачку за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој правној ствари, у седници већа одржаној дана 26.05.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ захтев Вишег суда у Чачку за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој правној ствари.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац „BDF SISTEM PLUS“ поднео је тужбу са предлогом за издавање платног налога, против тужене АА из ..., ради исплате дуга на име ненаплаћених дневних карти за коришћење паркинг места.

Виши суд у Чачку је поднео захтев за одређивање другог стварно надлежног суда за одлучивање о жалби тужене АА изјављеној против решења Основног суда у Чачку Пл 73/20 од 10.03.2020. године.

У образложењу захтева наведено је да је тужена АА судија Основног суда у Чачку, која је одлуком Високог савета судства од 01.03.2018. године упућена на рад у Виши суд у Чачку у коме обавља судијску функцију као поступајући судија у грађанској материји.

Одлучујући о предметном захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда, на основу члана члана 62. став 7. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр. 72/2011, 49/2013-УС, 74/2013-УС, 55/2014, 87/2018, 18/2020) Врховни касациони суд је нашао да захтев није основан.

Наиме, према одредби члана 62. ЗПП, највиши суд одређене врсте у Републици Србији може на захтев надлежног суда одредити да у поједином предмету поступа други стварно надлежан суд са његовог подручја, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако за то постоје други важни разлози.

На основу цитиране одредбе може бити одређено поступање другог стварно надлежног суда, ради исплате дуга под условом да суд који је по закону месно надлежан, није у могућности да поступа у конкретном предмету (нужна делегација) или ако његово поступање није сврсисходно (сврсисходна делегација).

По налажењу Врховног касационог суда у овој правној ствари нису испуњени услови из члана 62. ЗПП, за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој правној ствари, јер у захтеву нису изнети разлози који би доводили у сумњу законитост и непристрасност Вишег суда у Чачку да поступа по жалби тужене изјављеној против решења Основног суда у Чачку Пл 73/20 од 10.03.2020. године.

На основу члана 62. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа – судија

Божидар Вујичић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић