Р1 20/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 20/2021
21.01.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранислава Босиљковића, председника већа, Бранке Дражић и Данијеле Николић чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Марко Бекчић адвокат из ..., против тужене „Комерцијалне Банке“ АД са седиштем у Београду, чији је пуномоћник Немања Алексић адвокат из ..., ради утврђења ништавости уговорне одредбе и стицања без основа, решавајући сукоб месне надлежности између Основног суда у Крушевцу и Првог основног суда у Београду, у седници већа одржаној дана 21.01.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овом спору МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Крушевцу се, решењем П 3012/20 од 18.11.2020. године, огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и по правноснажности тог решења предмет је уступио месно надлежном Првом основном суду у Београду.

Први основни суд у Београду није прихватио месну надлежност и предмет је доставио овоме суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб месне надлежност, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова и члана 22. став 1. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да је за суђење у овом спору месно надлежан Први основни суд у Београду.

Поднетом тужбом тужилац је тражио утврђење ништавости члана 6. став 1. уговора о динарском готовинском кредиту који је закључио са туженом банком и враћање онога што је платио у извршењу обавезе из те уговорне одредбе. Тужена је истакла приговор месне ненадлежности Основног суда у Крушевцу којем је тужба поднета.

Одредбом члана 38. ЗПП прописано је да се тужба подноси суду који је опште месно надлежан, ако законом није другачије прописано. Према члану 40. став 2. тог закона, за суђење у споровима против правних лица опште месно надлежан је суд на чијем се подручју налази њихово седиште према извештају Агенције за привредне регистре.

За суђење у овом спору законом није предвиђена ни искључива ни посебна месна надлежност суда. Зато је за суђење надлежан опште месно надлежни суд. Тужена је благовремено, у складу са чланом 19. став 4. ЗПП, истакла приговор месне ненадлежности суда којем је тужба поднета. Тај суд је о истакнутом приговору месне ненадлежности донео правилну одлуку и предмет уступио Првом основном суду у Београду, јер се на подручју тог суда налази регистровано седиште тужене, због чега је тај суд опште месно надлежан суд за суђење у овом спору.

Из наведених разлога, на основу члана 22. став 1. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Бранислав Босиљковић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић