Р1 202/2016 стварна надлежност; извршење на основу извршне исправе (извршна вансудска хипотека)

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 202/2016
09.06.2016. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Миломира Николића, председника већа, Слађане Накић-Момировић и Марине Говедарица, чланова већа, у правној ствари извршног повериоца О. Б.С. АД Н.С., против извршног дужника L.c. ДОО Н.С., ради извршења на основу извршне исправе, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Привредног суда у Новом Саду и Основног суда у Новом Саду, у седници већа одржаној дана 09.06.2016. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом извршном предмету стварно је НАДЛЕЖАН Привредни суд у Новом Саду.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Привредног суда у Новом Саду Ии 9/2016 од 25.01.2016. године Привредни суд у Новом Саду се огласио стварно ненадлежним за одлучивање о предлогу за извршење и за спровођење извршења и одредио да се по правноснажности решења предмет уступа Основном суду у Новом Саду као стварно и месно надлежном суду.

Основни суд у Новом Саду није прихватио надлежност и актом Ии 770/16 од 14.04.2016. године истакао је сукоб надлежности.

Решавајући истакнути сукоб надлежности на основу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку и 30. став 2. Закона о уређењу судова Врховни касациони суд оцењује да је у овом извршном поступку за поступање стварно надлежан Привредни суд у Новом Саду.

Према стању из списа извршни поверилац је поднео Привредном суду у Новом Саду 13.01.2016. године предлог за дозволу извршења на основу извршних исправа: оверених заложених изјава извршног дужника (извршне вансудске хипотеке) ради намирења новчаног потраживања из уговора о дугорочним кредитима, закљученим између странака.

Према члану 25. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр. 116/08...13/16), привредни суд поред осталог одређује и спроводи извршење на основу извршних и веродостојних исправа када се односе на лица из става 1. тачка 1. овог члана и одређује и спроводи извршење и обезбеђење одлука привредних судова.

Предлог за извршење је поднет након ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр. 106/15), којим је проширена надлежност привредног суда за одређивање и спровођење извршења не само на основу веродостојних, већ и на основу извршних исправа привредних субјеката. Како је предлог за извршење заснован на извршним исправама, које се односе на привредне субјекте, према цитираним одредбама за одређивање и спровођење извршења у овој правној ствари, стварно је надлежан привредни, а не суд опште надлежности.

Са изнетих разлога одлучено је као у изреци решења на основу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку.

Председник већа–судија

Миломир Николић,с.р.