Р1 372/2016 сукоб стварне надлежности; уговор о јемству

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 372/2016
14.09.2016. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Љубице Милутиновић, председника већа, Јасминке Станојевић и Биљане Драгојевић, чланова већа, у парници тужиоца AA …, чији је пуномоћник ББ из …, против туженог ВВ из ..., ради дуга, решавајући сукоб стварне надлежности између Основног суда у Пожеги и Привредног суда у Новом Саду, у седници одржаној 14.09.2016. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету СТВАРНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Основни суд у Пожеги.

О б р а з л о ж е њ е

Извршни поверилац АА ... поднела је против извршног дужника ВВ дана 15.06.2012. године Основном суду у Новом Саду предлог за извршење на основу веродостојне исправе – менице, ради намирења потраживања насталог по основу уговора о дугорочном кредиту.

Решењем Ив 8310/12 од 04.07.2012. године Основни суд у Новом Саду се огласио месно ненадлежним и списе је доставио Основном суду у Пожеги, с обзиром да се непокретност извршног дужника налази на подручју општине Пожега.

Решењем Ив 2567/12 од 18.08.2012. године Основни суд у Пожеги је усвојио предлог за извршење, а решењем истог суда од 16.08.2012. године стављено је ван снаге наведено решење у делу којим је одређено извршење, укинуте су све спроведене радње и одлучено да се даљи поступак настави као поводом приговора против платног налога пред Основним судом у Новом Саду, као парничним судом.

Врховни касациони суд је решењем Р1 625/13 од 20.12.2013. године одлучујући о изазваном сукобу надлежности од стране Основног суда у Новом Саду одлучио да је за даље поступање надлежан Основни суд у Пожеги.

Основни суд у Пожеги се решењем П 488/14 од 26.11.2015. године огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари, укинуо је све спроведене радње, ставио је ван снаге решење о извршењу тог суда Ив 2567/12 од 18.08.2012. године у целости и по правноснажности решења списе је доставио Привредном суду у Новом Саду, као стварно надлежном суду.

Привредни суд у Новом Саду није прихватио стварну надлежност, па је списе доставио Врховном касационом суду, ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући сукоб стварне надлежности у смислу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр. 116/08...) и члана 22. став 2. ЗПП („Службени гласник РС“, број 72/11), Врховни касациони суд је утврдио да је за поступање у овом предмету стварно надлежан Основни суд у Пожеги.

Према члану 25. став 1. тачка 1. Закона о уређењу судова привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација (привредни субјекти), у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, као и кад је у наведеним споровима једна од странака физичко лице, ако је са странком у односу материјалног супарничарства.

Чланом 22. став 2. истог закона прописано је да основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима ако за поједине од њих није надлежан други суд и води извршне и ванпарничне поступке за које није надлежан неки други суд.

У конкретном случају, ради се о спору између тужиоца, као правног лица и туженог, као физичког лица, насталог на основу закљученог уговора о јемству. Овим уговором тужени је јемчио за обавезе дужника - правног лица, над којим је вођен и закључен стечајни поступак пред Привредним судом у Новом Саду. По схватању овог суда, није било услова за заснивање стварне надлежности привредног суда, с обзиром да предметни поступак ради исплате дуга по основу уговора о јемству није везан, нити условљен покретањем поступка намирења дуга од главног дужника, а околност да је над главним дужником (који није странка у овом спору) вођен стечајни поступак пред Привредним судом у Новом Саду не доводи до атракције надлежности овог суда. Из наведених разлога, за поступање у овом предмету стварно је надлежан Основни суд у Пожеги.

На основу члана 22. став 2. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Љубица Милутиновић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић