Р1 489/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 489/2021
25.08.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Весне Субић и Јелице Бојанић Керкез, чланова већа, у извршном поступку извршног повериоца Предузећа за телекомуникације „Телеком Србија“ АД Београд, против извршног дужника АА из ..., ради наплате новчаног потраживања, одлучујући о сукобу месне надлежности између Другог основног суда у Београду и Основног суда у Великој Плани, на седници одржаној 25.08.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Уступа се предмет Апелационом суду у Београду, ради одлучивања о сукобу надлежности у овој правној ствари.

О б р а з л о ж е њ е

Пред Основним судом у Смедереву, Судској јединици у Великој Плани, био је у току поступак узимања изјаве о имовини по предлогу јавног извршитеља, према извршном дужнику АА из ..., који суд је списе предмета уступио Другом основном суду у Београду, јер је увидом у ПИС од 08.05.2019.године утврдио да је адреса пребивалишта извршног дужника у Београду. Дописом Иои 5/20 од 08.03.2021. године списи су враћени Основном суду у Великој Плани, с обзиром на допис ПС Раковица од 01.02.2021. године из кога се утврђује да извршни дужник не станује на означеној адреси у Београду и да се одселио пре две године.

Основни суд у Великој Плани се решењем Иои 1/21 од 09.03.2021. године огласио месно ненадлежним за поступање у наведеној правној ствари и по правноснажности решења списе предмета доставио Другом основном суду у Београду на даљу надлежност и поступање, с обзиром да из извода ПИС од 09.03.2021. године произлази да извршни дужник има и даље пријављено пребивалиште у Београду на означеној адреси, а да из извештаја ПС Раковица не произлази да дужник има пребивалиште или да борави на подручју надлежности Основног суда у Великој Плани.

Други основни суд у Београду није прихватио своју месну надлежност и списе је уз пропратни акт Иои 5/20 од 03.08.2021. године доставио Врховном касационом суду ради одлучивања о сукобу надлежности.

По пријему предмета у рад, Врховни касациони суд је на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08...187/18) и члана 22. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11 и 55/14), оценио да је Апелациони суд у Београду надлежан за одлучивање о сукобу месне надлежности у овој правној ствари.

Одредбом члана 22. Закона о парничном поступку прописано је да сукоб надлежности између судова исте врсте решава заједнички непосредно виши суд (став 1.), а сукоб надлежности између судова разне врсте решава Врховни касациони суд (став 2.).

У конкретном случају ради се о сукобу надлежности између два суда опште надлежности, дакле судова исте врсте, и то Другог основног суда у Београду и Основног суда у Великој Плани. Појам непосредно вишег суда одређен је чланом 15. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр. 116/08, ... 187/18), којим је, између осталог, одређено да је апелациони суд непосредно виши суд за виши суд и основни суд (став 2).

У складу са одредбом члана 4. став 1. тачка 1. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава („Службени гласник РС“ број 101/13), за подручје Другог основног суда у Београду надлежан је Виши суд у Београду, а у складу са одредбом члана 4. став 1. тачка 19. Закона, за подручје Основног суда у Великој Плани и Основног суда у Смедереву надлежан је Виши суд у Смедереву. Применом члана 6. тачка 1. овог Закона, Апелациони суд у Београду, надлежан је за подручја виших судова у Београду, Ваљеву, Панчеву и Смедереву.

Имајући у виду изнето, односно да је Апелациони суд у Београду заједнички непосредно виши суд за Други основни суд у Београду и Основни суд у Великој Плани, то је применом члана 22. став 1. ЗПП, Апелациони суд у Београду надлежан и за решавање сукоба месне надлежности између ових судова, па је у складу са тим одлучено као у изреци.

Председник већа – судија

Бисерка Живановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић