Р1 508/2021 3.20.1 сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 508/2021
06.10.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Споменке Зарић, чланова већа, у поступку извршног повериоца Плотун доо Крушевац, кога заступа пуномоћник Душан Стојковић, адвокат из ..., против извршног дужника АА из ..., ради дуга, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Привредног суда у Београду и Другог основног суда у Београду, на седници одржаној 06.10.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету стварно је НАДЛЕЖАН Други основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Извршни поверилац је поднео Привредном суду у Београду предлог за извршење на основу веродостојне исправе и тражио да суд донесе решење о извршењу којим ће обавезати извршног дужника да исплати извршном повериоцу главни дуг са припадајућом законском затезном каматом, као и трошкове извршног поступка.

Привредни суд у Београду се решењем Иив 5303/20 од 18.11.2020. године, огласио стварно ненадлежним за одлучивање о поднетом предлогу за извршење, и по правноснажности решења списе предмета доставио Другом основном суду у Београду као стварно и месно надлежном суду.

Други основни суд у Београду није прихватио своју стварну надлежност већ је предмет уз пропратни акт Иив 2186/2020 од 09.07.2021. године, доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр. 116/08...113/17), члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ бр. 72/11...87/18), у вези члана 39. Закона о извршењу и обезбеђењу („Сл. гласник РС“, бр.106/15...54/19), решавајући сукоб надлежности одлучио да је за суђење стварно надлежан Други основни суд у Београду.

Одредбом члана 25. став 1. тачка 1. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08, са изменама) прописано је да привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација ( привредни субјекти), у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, као и када је у наведеним споровима једна од странака физичко лице ако је са странком у односу материјалног супарничарства. Применом става 2. истог члана, привредни суд, између осталог, одређује и спроводи извршење на основу извршних и веродостојних исправа када се односе на лица из става 1. тачка 1. овог члана, а одређује и спроводи извршење и обезбеђење одлука привредних судова, а одлуке изабраних судова само када су донете у споровима из тачке 1. став 1. овог члана. Одредбом члана 22. став 2. истог Закона, прописано је да основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима ако за поједине од њих није надлежан други суд и води извршне и ванпарничне поступке за које није надлежан неки други суд. Према члану 83. Закона о привредним друштвима, предузетник је пословно способно физичко лице које обавља делатност у циљу остваривања прихода, које је као такво регистровано у складу са Законом о регистрацији.

У конкретном случају, поступак је инициран предлогом за извршење извршног повериоца, правног лица, против извршног дужника - физичког лица. У предлогу за извршење наведено је да је извршни поверилац по основу закљученог уговора Угоститељској радњи ресторан Стари Рас БГ Београд, АА пр, пружао услуге интернет маркетинга, које нису плаћене, а да је решењем Агенције за привредне регистре РС од 14.07.2020. године, привремено обустављено вршење делатности наведене предузетничке радње. Међутим, поступак извршења је покренут против извршног дужника АА из ..., који у поступку учествује као физичко лице, а не као предузетник.

Како извршни дужник није привредни субјект-предузетник, већ физичко лице, то привредни суд применом члана 25. став 1. тачка 1. и став 2. Закона о уређењу судова, није стварно надлежан за поступање у овом извршном поступку, већ је у складу са одредбом члана 22. став 2. истог Закона, за поступање у овој извршном поступку стварно надлежан основни суд, и то према месту пребивалишта извршног дужника, Други основни суд у Београду.

Из изнетих разлога одлучено је као у изреци на основу одредбе члана 22. став 2. ЗПП.

Председник већа - судија

Јасминка Станојевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић