Р1 53/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 53/2021
11.02.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранка Станића, председника већа, Татјане Матковић Стефановић и Татјане Миљуш, чланова већа, у парници по тужби тужиоца АА из ..., ул. ... бр. .., чији је пуномоћник Александар Илић, адвокат у ..., против туженог OTP banka Srbija АД Београд, Бул. Зорана Ђинђића бр. 50а/б, чији је пуномоћник др Немања Алексић, адвокат у ..., ради утврђења и исплате стеченог без основа, у поступку по захтеву за решавање сукоба надлежности између Првог основног суда у Београду и Основног суда у Нишу, у седници већа одржаној 11.02.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету месно је надлежан Трећи основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Нишу се, одлучујући о приговору туженог, решењем П 3834/20 од 17.11.2020. године огласио месно ненадлежним за поступање у овом парничном поступку. Списе предмета је доставио Првом основном суду у Београду на даљу надлежност.

Први основни суд у Београду није прихватио месну надлежност. Списе предмета заведене код тога суда под бројем П 58721/20 доставио је дописом од 08.12.2020. године, Врховном касационом суду ради решавања насталог негативног сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности применом одредбе члана 22. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'' бр. 72/11...18/20), Врховни касациони суд налази да је за поступање у овој правној ствари месно надлежан Трећи основни суд у Београду.

По одредби члана 38, члана 39. став 1. и члана 40. став 2. Закона о парничном поступку тужба се подноси суду који је опште месно надлежан, а то је суд на чијем подручју тужени има пребивалиште. За правна лица то је место регистрованог седишта.

У конкретном случају, предмет тужбеног захтева тужиоца односи се на утврђење делимичне ништавости чл. 2. Уговора о кредиту за измиривање раније преузетих обавеза (рефинансирање) бр. .. од 24.12.2015. године, као и на то да се обавеже тужени да тужиоцу на име стицања без основа исплати износ од 20.000,00 динара са припадајућом законском затезном каматом. Полазећи од правила опште месне надлежности за поступање по оваквој тужби, прозилази да се седиште туженог налази на подручју надлежности Трећег основног суда у Београду, сходно чл. 3. ст. 1. тач. 6. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава. То су разлози који упућују да је и за одлучивање о тужбеном захтеву и поступање по тужби у овој парници месно надлежан Трећи основни суд у Београду.

На основу изложеног Врховни касациони суд је, на основу члана 22. Закона о парничном поступку, одлучио као у изреци.

Председник већа–судија

Бранко Станић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић