Р1 579/2018 сукоби надлежности; грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 579/2018
26.12.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић и Бранислава Босиљковића, чланова већа, у извршном поступку извршног повериоца АА ad ..., чији је пуномоћник Светлана Анђелковић Милошевић, адвокат из ..., против извршног дужника ББ из ..., сада са пребивалиштем у ..., ради извршења на основу веродостојне исправе, одлучујући о сукобу месне надлежности између Првог основног суда у Београду и Основног суда у Великој Плани, Судска јединица у Смедеревској Паланци, на седници одржаној 26.12.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Уступа се предмет Апелационом суду у Београду, ради одлучивања о сукобу надлежности у овој парници.

О б р а з л о ж е њ е

Одлучујући о приговору извршног дужника на решење о извршењу Основног суда у Смедереву Ив 1007/13 од 31.10.2013. године, у извршном поступку извршног повериоца АА ad ..., против извршног дужника ББ из ..., сада са пребивалиштем у ..., Основни суд у Великој Плани, Судска јединица у Смедеревској Паланци је донео решење Ив 16/18 од 31.05.2018. године којим је ставио ван снаге наведено решење о извршењу у делу у коме је одређено извршење и укинуо све спроведене извршне радње, одлучио да ће се поступак наставити као поводом приговора против платног налога и списе предмета доставио Првом основном суду у Београду, ради спровођења поступка као поводом приговора против платног налога.

Први основни суд у Београду није прихватио своју месну надлежност, а предмет је доставио Врховном касационом суду ради одлучивања о сукобу надлежности.

По пријему предмета у рад, Врховни касациони суд је на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08...113/17) и члана 22. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11 и 55/14), оценио да је Апелациони суд у Београду надлежан за одлучивање о сукобу месне надлежности у овој правној ствари.

Одредбом члана 22. Закона о парничном поступку прописано је да сукоб надлежности између судова исте врсте решава заједнички непосредно виши суд (став 1. овог члана), а сукоб надлежности између судова разне врсте решава Врховни касациони суд (став 2.).

У конкретном случају ради се о сукобу надлежности између два суда опште надлежности, дакле судова исте врсте, и то Првог основног суда у Београду и Основног суда у Великој Плани, Судска јединица у Смедеревској Паланци. Појам непосредно вишег суда одређен је чланом 15. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр.116/08, ... 113/17), којим је, између осталог, одређено да је апелациони суд непосредно виши суд за виши суд и основни суд (став 2).

У складу са одредбом члана 4. став 1. тачка 1. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава („Службени гласник РС“ број 101/13), за подручје Првог основног суда у Београду надлежан је Виши суд у Београду, а у складу са одредбом члана 4. став 1. тачка 19. Закона, за подручје Основног суда у Великој Плани и Основног суда у Смедереву надлежан је Виши суд у Смедереву. Применом члана 6. тачка 1. овог Закона, Апелациони суд у Београду, надлежан је за подручја виших судова у Београду, Ваљеву, Панчеву и Смедереву.

Имајући у виду изнето, односно да је Апелациони суд у Београду заједнички непосредно виши суд за Први основни суд у Београду и Основни суд у Великој Плани, Судска јединица у Смедеревској Паланци, то је, применом члана 22. став 1. ЗПП, Апелациони суд у Београду надлежан и за решавање сукоба месне надлежности између ових судова, па је у складу са тим одлучено као у изреци.

Председник већа – судија

Бисерка Живановић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић