Р1 631/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 631/2021
20.10.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звезданe Лутовац, председника већа, Драгане Маринковић и Гордане Комненић, чланова већа, у правној ствари тужиоца АА из села ..., општина ..., чији је пуномоћник Милан Голубовић, адвокат из ..., против тужене „Комерцијалне банке“ АД Београд, са седиштем у Београду, ради утврђења ништавости одредбе уговора о кредиту и исплате, одлучујући о сукобу месне надлежности између Првог основног суда у Београду и Основног суда у Краљеву, у седници одржаној 20.10.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Први основни суд у Београду се решењем П 40710/20 од 24.09.2020. године, огласио месно ненадлежним за поступање по тужби тужиоца АА из ... и по правноснажности решења списе је доставио Основном суду у Краљеву као стварно и месно надлежном суду, са образложењем да су странке за случај спора уговориле месну надлежност суда у Краљеву.

Основни суд у Краљеву није прихватио надлежност и предмет је уз акт П 4596/21 од 06.10.2021. године, доставио Врховном касационом суду, ради одлучивања о сукобу надлежности, указујући да тужени није изјавио приговор месне ненадлежности Првог основног суда у Београду, а не ради се о спору у коме је прописана искључива месна надлежност неког другог суда.

Решавајући сукоб месне надлежности у смислу члана 22. став 1. Закона о парничном поступку – ЗПП („Службени гласник РС“ бр.72/11 ... 55/14), Врховни касациони суд је нашао да је за поступањем по тужби тужиоца АА из ..., месно надлежан Први основни суд у Београду.

Из списа произилази да је тужилац 14.09.2020.године, поднео тужбу Првом основном суду у Београду, против тужене „Комерцијалне банке“ АД Београд, ради утврђења ништавости одредбе уговора о кредиту и исплате. Први основни суд у Београду се по службеној дужности огласио месно ненадлежним и доставио предмет Основном суду у Краљеву, имајући у виду да је одредбом члана 22. Уговора о кредиту закљученог између странака, одређено да је у случају спора по уговору надлежан суд у Краљеву, с позивом на члан 19. и 65. ЗПП. Тужени није истакао приговор месне ненадлежности Првог основног суда у Београду, с обзиром на то да се првостепени суд одмах по пријему тужбе огласио месно ненадлежним.

Одредбом члана 19. став 1. ЗПП предвиђено је да ће суд по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним ако постоји искључива месна надлежност неког другог суда, најкасније у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу. Ако се тужба не доставља туженом на одговор, суд ће по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним у року од осам дана од дана пријема тужбе (став 2). Суд може да се по приговору месне ненадлежности туженог огласи ненадлежним у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу (став 3). Ако се тужба не доставља на одговор, тужени може да истакне приговор месне ненадлежности најкасније на припремном рочишту, односно на првом рочишту за главну расправу, ако се припремно рочиште не одржава, а пре упуштања у расправљање, о чему суд мора да одлучи у року од осам дана од дана изјављивања приговора (став 4. наведеног члана).

Из наведених законских одредаба следи да се без приговора туженог суд коме је тужба поднета не може огласити месно ненадлежним у поступцима у којима не постоји искључива месна надлежност неког другог суда. У конкретном случају, предмет спора је утврђење ништавости одредбе уговора и исплата, па се не ради о спору у коме је прописана искључива месна надлежност неког другог суда. Тужилац се подношењем тужбе Првом основном суду у Београду определио за тај суд као месно надлежан, а тужени приговор месне ненадлежности није истакао, па се Први основни суд у Београду није могао огласити месно ненадлежним по службеној дужности.

Из наведених разлога, на основу члана 22. став 1. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

Звездана Лутовац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић