Р1 635/2019 3 20 1 сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 635/2019
20.11.2019. година
Београд

 

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Споменке Зарић и Бисерке Живановић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномћник Јелена Законовић, адвокат из ..., против тужених ББ, Предузећа ВВ Савезна Република Немачка – представништво у Републици Србији, Београд, чији је заједнички пуномоћник Цмиљка Младеновић, адвокат из ..., ради дуга, одлучујући о сукобу надлежности између Привредног суда у Краљеву и Првог основног суда у Београду, на седници одржаној дана 20.11.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За одлучивање у овој парници надлежан је Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Први основни суд у Београду се решењем П бр. 11933/18 од 25.02.2019. године, огласио стварно ненадлежним за поступање у овој парници, са налогом да се списи доставе Привредном суду у Краљеву као стварно и месно надлежном суду.

Привредни суд у Краљеву није прихватио уступљену надлежност, већ је списе уз акт П бр. 342/19 од 09.10.2019. године, доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући сукоб надлежности на основу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11... 87/18), Врховни касациони суд је оценио да је за одлучивање стварно надлежан Први основни суд у Београду.

Према стању у списима, тужилац је против тужених поднео тужбу са захтевом за исплату износа од укупно 1.557.600,00 динара, са законском затезном каматом рачунајући на сваки месечни износ појединачно од по 70.800,00 динара, за сваки месец у периоду од 25.01.2016. године до 30.11.2017. године и то почев од 25. у месецу за претходни месец, па до коначне исплате.

По пријему одговора на тужбу Први основни суд се огласио стварно ненадлежним за одлучивање, са образложењем да се ради у спору који је настао између привредних субјеката у обављању делатности, а у ком је једна од странака физичко лице, па је према одедби члана 25. Закона о уређењу судова надлежан за одлучивање привредни суд.

Законом о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08...88/18) чланом 25. ставом 1. тачком 1. прописано је да привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга, предузетника и њихових асоцијација (привредни субјекти) у споровима насталим између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, па и када је у наведеним споровима једно од странака физичко лице, ако је са странком у односу материјалног супарничарства. Одредбом члана 22. став 2. истог закона, прописано је да основни суд у првом степену суди у грађанско правним споровима, ако за поједине од њих није надлежан други суд и води извршни и ванпарнични поступак за који није надлежан неки други суд.

Међутим, у овом конкретном случају не ради се ни о спору између два правна лица, нити о спору између два привредна субјекта, већ о спору у ком је тужилац физичко лице, док су на страни тужених два привредна субјекта.

Према цитираној одреби, да би привредни суд био надлежан да поступа у спору у ком је једна од странака физичко лице, потребно је да је то физичко лице у односу материјалног супарничарства са привредним субјектом, односно правним лицем. Како то овде није случај, те како за поступање у спору између физичког лица и правног лица не може бити надлежан привредни суд као суд посебне надлежности, то је за поступање надлежан суд опште надлежности – основни суд. Тужбом је постављен облигационо – правни захтев, а странке су уговориле надлежност Првог основног суда у Београду.

Имајући све изнето у виду, одлучено је као у изреци, применом одредбе члана 22. став 2. Закона о парничном поступку.

Председник већа – судија

Јасминка Станојевић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић