Р1 692/2019 3.20.1; грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 692/2019
25.12.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужилаца АА и ББ, обе из села ..., које заступају пуномоћници Зоран Петровић, Илија Лукић и Немања Ковачевић, адвокати из ..., против туженог Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање из Београда, ради накнаде штете, одлучујући о сукобу надлежности између Првог основног суда у Београду и Основног суда у Параћину, у седници већа одржаној 25.12.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету стварно и месно је надлежан Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Тужбом поднетом Првом основном суду у Београду 19.03.2019. године, тужиље су тражиле да им тужени накнади штету због мање исплаћене пензије за тражени период.

Први основни суд у Беграду је решењем П бр. 6462/19 од 10.05.2019. године усвојио приговор месне ненадлежности, огласио се месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и одлучио да по правноснажности решења списе предмета достави Основном суду у Параћину, као стварно и месно надлежном суду.

Својим актом П бр. 977/19 од 29.11.2019. године, Основни суд у Параћину не прихвата своју месну надлежност и предмет доставља Врховном касационом суду.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Први основни суд у Београду.

Чланом 44. став 1. Закона о парничном поступку прописано је да је за суђење у споровима због вануговорне одговорности за штету, поред суда опште месне надлежности, надлежан и суд на чијем је подручју штетна радња извршена или суд на чијем је подручју штетна последица наступила.

Према члану 54. истог закона, за суђење у споровима против правног лица које има огранак изван свог седишта, ако спор произилази из правног односа тог огранка, поред суда опште месне надлежности, надлежан је и суд на чијем подручју се налази тај огранак.

Предмет тужбеног захтева је накнада штете због мање исплаћене пензије у тужбом траженом периоду. Као тужени означен је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Београд-Дирекција Београд. Имајући у виду да се ради о изберивој (елективној) надлежности, што значи да тужиље по свом избору могу поднети тужбу поред суда опште месне надлежности и суду на чијем је подручју штетна радња извршена или је штетна последица наступила, односно суду према седишту огранка правног лица, што значи да се не ради о искључивој месној надлежности; тужиље су подношењем тужбе Првом основном суду у Београду према седишту туженог правног лица, изабрале надлежност тог суда, због чега није било места да се тај суд огласи месно ненадлежним и предмет уступи Основном суду у Параћину на надлежност. Ово поготово имајући у виду да је у тужби код означавања туженог правног лица, означена Дирекција Београд уместо Филијала Ћуприја, која није означена, те на страни туженог постоји непотпуна пасивна легитимација, због чега не би ни по овом основу могла да се заснује надлежност Основног суда у Параћину.

Имајући у виду наведено за поступање у овом предмету месно је надлежан Први основни суд у Београду, па је одлучено као у изреци на основу члана 22. ЗПП.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић