Р4 г 10/2021 1.6.6.7; правни лекови за убрзање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р4 г 10/2021
24.05.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, и то судија Весна Субић, у предмету предлагача АА из ..., чији је пуномоћник Драгош Петрашиновић адвокат из ..., одлучујући о приговору за убрзање поступка у смислу члана 7. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року, донео је дана 24.05.2021. године, без испитног поступка

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ приговор предлагача АА из ... .

ОДБИЈА СЕ захтев предлагача за накнаду трошкова поступка у износу од 6.000,00 динара.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагач АА из ... поднео је дана 31.03.2021. године, препорученом пошиљком приговор ради убрзања поступка. У приговору је навео да је у предмету Врховног касационог суда Рев 5969/20 поднео посебну ревизију, о којој није одлучено, с тим што је повукао предлог, а одлука није донета већ дуже време. Сматра да се ради о парничном поступку који није сложен, узимајући у обзир чињенична и правна питања у предмету, као и да је прописано хитно поступање, па поступак неоправдано дуго траје. Предложио је да суд усвоји приговор, утврди да је подносиоцу приговора повређено право на суђење у разумном року у парничном поступку пред Врховним касационим судом у предмету Рев 5969/20 и да се наложи поступајућем судији да у најкраћем року предузме процесне радње које ће делотворно убрзати овај поступак. Трошкове састава предлога је тражио у износу 6.000,00 динара.

Поступајући по приговору предлагача у смислу Закона о заштити права на суђење у разумном року („Службени гласник РС“ бр. 40/15) и то члана 6, 8. закона, Врховни касациони суд је донео одлуку да се приговор одбацује без испитног поступка.

О приговору је одлучивао судија одређен годишњим распоредом послова у суду, у смислу члана 7. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року, којим је предвиђено да поступак по приговору води председник суда, који и одлучује о приговору, а годишњим распоредом послова у суду он може да одреди једног судију или више судија да поред њега воде поступак и одлучују о приговорима.

Увидом у списе Врховног касационог суда Рев 5969/20 утврђено је да је предмет Вишег суда у Београду Гж 8565/2020 примљен у Врховни касациони суд дана 10.12.2020. године и добио број Рев 5969/2020. Предмет је већан 20.01.2021. године, одлука је израђена, предмет предат судској пракси и одлука је отправљена из суда 06.04.2021. године.

У ситуацији када је поступак окончан пред Врховним касационим судом пре подношења предлога за убрзање поступка, предлагач нема правни интерес за убрзање поступка. Није основан ни захтев предлагача да се утврди да је у наведеном предмету повређено право на суђење у разумном року, јер је предмет суђен у разумном року.

Из наведених разлога, приговор је одбачен у смислу члана 5. став 1, у вези са чланом 7. Закона о заштити права на суђење у разумном року.

Предлагач није успео са предлогом, па му не припадају ни трошкови састава предлога за убрзање поступка. Због тога је применом члана 153. став 1. Закона о парничном поступку, у вези са чланом 30. став 2. Закона о ванпарничном поступку и чланом 20. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року, одлучено као у ставу другом изреке.

С у д и ј а
Весна Субић,с.р.

Поука о правном леку:
Против овог решења није дозвољена
жалба.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Марина Антонић