Р4 г 2/2021 1.6.6.7; правни лекови за убрзање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р4 г 2/2021
15.01.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, судија Јасминка Станојевић, у предмету предлагача AA из ..., чији је пуномоћник адвокат Миодраг Шинжар из ..., ради заштите права на суђење у разумном року, одлучујући о приговору предлагача за убрзавање поступка у предмету Врховног касационог суда, донео је дана 15.01.2021. године,

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ приговор предлагача поднет Врховном касационом суду дана 06.01.2021. године, ради убрзавања поступка који се води пред Врховним касационим судом по ревизији изјављеној на пресуду Вишег суда у Београду Гж 2490/17 од 05.12.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагач је преко пуномоћника дана 06.01.2021. године, овом суду поднео приговор за убрзавање поступка, наводећи да је против њега поднета тужба од стране тужиоца Привредно друштво „Триглав осигурање“ А.Д.О. Београд, ради дуга по основу неисплаћених премија осигурања, да је пресудом Трећег основног суда у Београду П 4116/14 од 26.10.2016. године усвојен тужбени захтев, као и да је та пресуда, потврђена пресудом Вишег суда у Београду Гж 2490/17 од 05.12.2018. године. Против другостепене пресуде, предлагач, као тужени у тој парници, изјавио је ревизију поднеском од 15.03.2019. године о којој Врховни касациони суд, до дана подношења овог приговора, није одлучио. Из тих разлога предложио је да председник Врховног касационог суда, донесе одлуку којом ће усвојити приговор и утврдити повреду права на суђење у разумном року у овом предмету.

О приговору је одлучивао судија одређен Годишњим распоредом послова у суду у смислу члана 7. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року („Службени гласник РС“ број 40/15), којим је предвиђено да поступак по приговору води председник суда, који и одлучује о приговору, а годишњим распоредом послова у суду, он може да одреди једног судију или више судија да поред њега воде поступак и одлучују о приговорима.

Поступајући по приговору предлагача у смислу члана 8. Закона о заштити права на суђење у разумном року, Врховни касациони суд је нашао да је исти преурањен. Наиме, из извештаја грађанске писарнице овог суда, утврђено је да списи Трећег основног суда у Београду П 4116/14, у ком предмету је предлагач изјавио ревизију на коју се односи приговор, нису достављени Врховном касационом суду на одлучивање, што се може закључити и утврдити и на порталу Министарства правде – ток предмета основних и виших судова.

С обзиром на напред изнето, а примењујући одредбу члана 8. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року, који прописује да се приговор одбацује ако одсуство неког обавезног елемента приговора онемогућава да се по њему поступа, затим ако је приговор поднело неовлашћено лице, или ако је преурањен, одлучено је као у изреци овог решења.

Судија
Јасминка Станојевић, с.р.

ПОУКА О ПРАВНОМ ЛЕКУ:
Против овог решења није дозвољена жалба.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Марина Антонић