Р4 г 27/2020 1.6.6.7; правни лекови за убрзање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р4 г 27/2020
28.01.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, судија Божидар Вујичић, у предмету предлагача АА из ..., кога заступа пуномоћник Драгош Петрашиновић, адвокат из ..., ради заштите права на суђење у разумном року, одлучујући о приговору предлагача за убрзање поступка у предмету Врховног касационог суда Рев 97/2019, након спроведеног испитног поступка, донео је дана 28.01.2021. године

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ као неоснован приговор предлагача АА из ... за убрзање поступка у предмету Врховног касационог суда Рев 97/2019.

ОДБИЈА СЕ захтев предлагача за накнаду трошкова поступка.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагач је 25.12.2020. године овом суду поднео приговор ради заштите права на суђење у разумном року у предмету Рев 97/2019. У приговору је навео да је парнични поступак у тој правној ствари започео подношњем тужбе 27.10.2006. године тада Општинском суду у Крушевцу, те да је предмет правноснажно окончан пресудом Апелационог суда у Крагујевцу 23.08.2018. године којом је преиначена првостепена пресуда и одбијен тужбени захтев тужиоца као неоснован. Тужилац је на наведену пресуду изјавио ревизију 02.11.2018. године, а предмет је по ревизији приспео и заведен у Врховни касациони суд 15.01.2019. године. Имајући у виду период у коме се предмет налази код овог суда, а да још увек није окончан, предлагач сматра да му је повређено право на суђење у разумном року, због чега тражи да се то утврди, наложи поступајућем судији да у најкраћем року предмет оконча, те да се предлагачу досуде трошкови поступка.

Одлучујући о приговору на основу члана 7. став 2. и чл. 9. и 10. Закона о заштити права на суђење у разумном року („Службени гласник РС“ број 40/2015) Врховни касациони суд је нашао да је приговор неоснован.

По спроведеном испитном поступку у коме је прибављен извештај судије известиоца и писарнице овог суда утврђено је да су списи предмета Рев 97/2019 примљени у овај суд 15.01.2019. године и предати судији известиоцу 21.01.2019. године. Ради се о спору за ништавост уговора о доживотном издржавању у коме је првостепени суд усвојио тужбени захтев и утврдио да је уговор ништав, док је другостепени суд преиначио првостепену пресуду и тужбени захтев одбио. Веће овог суда је разматрало ревизију 03.09.2020. године, а у међувремену је урађена одлука и иста предата судској пракси овог суда.

Одредбом члана 32. став 1. Устава Републике Србије је прописано да свако има право да му независан, непристрасан и законом установљен суд правично и у разумном року јавно расправи и одлучи о његовим правима и обавезама, основаности сумње која је била разлог за покретање поступка као и оптужбама против њега. Закон о парничном поступку у члану 10. став 1. такође прописује да странка има право да суд одлучи о њеним захтевима и предлозима у разумном року. Закон о заштити права на суђење у разумном року члану 4. је прописано да при одлучивању о правним средствима којима се штити право на суђење у разумном року се уважавају све околности предмета суђења пре свега сложеност чињеничних и правних питања, целокупно трајање поступка и поступање суда, природа или врста предмета спора, значај предмета суђења за странку, понашање странке током поступка и посебно поштовање процесних права и обавеза, затим поштовање редоследа решавања предмета и законски рокови за заказивање рочишта и главног претреса, као и за израду одлуке.

Имајући у виду све напред наведено, а посебно чињеницу да се ради о предмету у коме је било нужно расправити сложена чињенична и правна питања, као и посебно да је о ревизији одлучено пре подношења приговора у конкретном случају, овај суд налази да предлагачу није повређено право на суђење у разумном року, па је због свега тога и одлучено као у ставу првом изреке.

С обзиром да је приговор оцењен као неоснован то предлагачу не припадају трошкови поступка, због чега је одлучено као у ставу другом изреке.

Судија

Божидар Вујичић,с.р.

ПОУКА О ПРАВНОМ ЛЕКУ:

Против овог решења дозвољена је

жалба Врховном касационом суду

у року од 8 дана од пријема истог.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић