Р4 р 13/2020 1.6.6.7; правни лекови за убрзање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р4 р 13/2020
30.12.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, и то судија Бранислав Босиљковић, одређен годишњим распоредом послова у складу са чланом 7. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року, у поступку по приговору предлагача АА из ..., чији је пуномоћник Драгослав Димитријевић адвокат из ..., ради убрзања поступка, без испитног поступка донео је дана 30.12.2020. године

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ као неоснован приговор предлагача за убрзање поступка у предмету Врховног касационог суда Рев2 2287/2020.

ОДБИЈА СЕ захтев предлагача за накнаду трошкова поступка.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагач је поднетим приговором тражио убрзање поступка по ревизији у предмету овог суда Рев2 2287/2020. У приговору је навео да је поступак започет тужбом која је поднета током 2008. године и да је одлука у том поступку од изузетног значаја за њега.

Одредбом члана 6. став 1. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, поред осталог прописано је да свако током одлучивања о његовим грађанским правима и обавезама или о кривичној оптужби против њега има право на правичну и јавну расправу у разумном року пред независним и непристрасним судом образованим на основу закона.

Уставом Републике Србије прописано је: да се одредбе о људским и мањинским правима тумаче у корист унапређења вредности демократског друштва, сагласно међународним стандардима људских и мањинских права, као и пракси међународних институција које надзиру њихово спровођење (члан 18. став 3); да свако има право да му независан, непристрасан и законом већ установљен суд, правично и у разумном року, јавно расправи и одлучи о његовим правима и обавезама, основаности сумње која је била разлог за покретање поступка, као и оптужбама против њега (члан 32. став 1).

Према члану 10. став 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник Републике Србије“, број 72/11), странка има право да суд одлучи о њеним захтевима и предлозима у разумном року. Исто је било прописано и чланом 10. став 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник Републике Србије“, број125/04) важећег у време када је предлагач поднео тужбу.

Заштита права на суђење у разумном року уређена је Законом о заштити права на суђење у разумном року („Службени гласник Републике Србије“, број 40/15 - ступио на снагу 01.01.2016. године). Тим законом је предвиђено да се право на суђење у разумном року штити приговором ради убрзања поступка, жалбом и захтевом за правично задовољење (члан 3. став 1). О приговору се одлучује без испитног поступка (члан 8. став 3) или након испитног поступка (чланови 9. и 10).

Према члану 8. став 3. наведеног закона, приовор се одбија без испитног поступка ако је, с`обзиром на трајање поступка које је наведено у приговору, очигледно неоснован.

У конкретном случају, предмет Апелационог суда у Нишу Гж1 1150/2019 је поводом изјављене ревизије, са предметом Основног суда у Лесковцу П1 238/2018, достављен Врховном касационом суду 10.09.2020. године и предат је судији известиоцу 30.09.2020. године. Приговор ради убрзања поступка поднет је 15.12.2020. године.

Поднети приговор, по налажењу Врховног касационог суда, није основан. Од пријема предмета у овај суд до дана подношења приговора протекло је само нешто више од три месеца, односно два ипо месеца од предаје предмета судији известиоцу. У том временском периоду објективно није постојала могућност да се одлучи о изјављеној ревизији, због чега се за сада приговору предлагача не може удовољити и утврдити повреда права на суђење у разумном року, а судија известилац који је задужен предметом у даљем поступању имаће у виду и узети у обзир дужину трајања целокупног поступка.

Из наведених разлога, одлучено је као у првом ставу изреке.

Захтев за накнаду трошкова поступка је одбијен применом члана 153. став 1. ЗПП у вези члана 30. став 2. ЗВП јер предлагач није успео у овом поступку.

Судија

Бранислав Босиљковић, с.р.

Поука о правном леку:

Против овог решења дозвољена је жалба

Врховном касационом суду у року од осам дана

од достављања његовог преписа предлагачу.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић