У 5632/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 5632/07
30.01.2008. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Олге Ђуричић, председника већа, Обрада Андрића и Томислава Медведа, чланова већа, са саветником Миланом Комленовићем, записничарем, одлучујући у управном спору по тужби тужилаца: АА, ББ, ВВ, ГГ, ДД, ЂЂ, ЕЕ, ЖЖ, ЗЗ, ИИ, ЈЈ, КК, ЛЛ, ЉЉ, ММ, чији је пуномоћник АБ, адвокат, против туженог Министарства финансија Републике Србије – Пореска управа – Регионални центар Нови Сад, због „ћутања администрације“, у предмету пореза на пренос апсолутних права, у нејавној седници већа одржаној дана 30.01.2008. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Тужба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиоци су дана 22.06.2007. године поднели овом суду тужбу против Министарства финансија – Пореска управа – Регионалног центара Нови Сад, у којој наводе да је Пореска управа – Филијала Вршац дана 19.03.2007. године, донела решење број 413-5г/464-83/7 којим је утврдила порез на пренос апсолутних права, АА а против ког решења су тужиоци дана 03.04.2007. године уложили жалбу туженом органу тражећи да се наведено решење као незаконито поништи и да суд утврди да у конкретном случају нема било каквог преноса апсолутних права у смислу Закона о порезима на имовину, те да због тога треба да обустави порески поступак. Пошто другостепени орган, који је требало одлучивати о изјављеној жалби, није у року од 50 дана, који је прописан одредбом члана 147. став 4. Закона о пореском поступку и пореској администрацији ("Службени гласник РС", бр.61/05), донео било какву одлуку по жалби, услед чега се има сматрати као да је њихова жалба одбијена, тужиоци су били принуђени да сходно одредбама члана 24. Закона о управним споровима поднесу тужбу.

У претходном поступку решењем У. 5632/07 од 23.10.2007. године, Врховни суд Србије је наложио пуномоћнику тужилаца – АБ, адвокату, да уреди тужбу у смислу члана 25. а у вези члана 24. Закона о управним споровима, тако што ће доставити уредно пуномоћје за заступање тужилаца ЕЕ, ЖЖ, ЛЛ и ЉЉ и уз тако уређено пуномоћје достави доказе о испуњености процесних претпоставки за покретање управног спора у смислу члана 24. Закона о управним споровима и то да је жалбу доставио надлежном органу непосредно или поштанским путем, а према наводима тужбе дана 03.04.2007. године, као и да достави доказ да је по протеку законског рока за решавање по поднетој жалби поново тражио – „ургирао“ непосредно или поштанским путем да другостепени орган донесе решење у даљем року од 7 дана по поновљеном тражењу тужилаца и да достави и текст жалбе и поновљеног тражења – „ургенције“.

Поступајући по налогу суда из наведеног решења пуномоћник тужилаца је доставио уредно пуномоћје за тужиоце, копију жалбе од 03.04.2007. године, изјављену туженом против решења Пореске управе – Филијале Вршац од 19.03.2007. године и упућену ургенцију другостепеном органу од 27.11.2007. године уз напомену да је одредбама члана 140. став 4. Закона о пореском поступку и пореској администрацији предвиђено да се тужба у управном спору може поднети као да је жалба одбијена и онда када подносилац тужбе истакне да о његовој жалби одлука није донета у законском року од 50 дана из члана 147. став 4. истог закона, па да по мишљењу пуномоћника подносилаца жалбе ургенција другостепеном органу која је предвиђена одредбама Закона о управним споровима и није била потребна као услов за подношење тужбе у управном спору.

Одредбом члана 24. став 1. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96), прописано је да ако другостепени орган није у року од 60 дана или у законом одређеном краћем року донео решење по жалби странке против првостепеног решења, а не донесе га ни у даљем року од 7 дана по поновљеном тражењу, странка може покренути управни спор као да јој је жалба одбијена, па како је одредбом члана 140. став 4. Закона о пореском поступку и пореској администрацији предвиђено да се тужба у управном спору може поднети као да је жалба одбијена и онда када подносилац тужбе истакне да о његовој жалби одлука није донета у законском року од 50 дана из члана 147. став 1. истог Закона, тужилац је по налажењу суда по истеку тог краћег рока од рока предвиђеног Законом о управним споровима, а на основу члана 24. став 1. наведеног Закона морао да тражи да другостепени орган одлучи по жалби, па ако другостепени орган ни у року од 7 дана по поновљеном тражењу не донесе одлуку, да тада покретне управни спор као да му је жалба одбијена.

Из списа предмета – поднете тужбе и поднеска пуномоћника тужилаца од 11.12.2007. године, уз који је приложена копија жалбе изјављене на првостепено решење и копија тражене ургенције упућене туженом органу од 27.11.2007. године да одлучи по изјављеној жалби, се види да је пуномоћник тужилаца тужбу Врховном суду Србије поднео дана 26.06.2007. године, а после подношења тужбе дана 27.11.2007. године ургирао да тужени орган донесе одлуку по изјављеној жалби, па имајући у виду наведено суд налази да у време када је тужба поднета нису били испуњени услови из члана 24. став 1. Закона о управним споровима за њено подношење.

Са изнетог суд налази да је тужба тужилаца за покретање управног спора у конкретном случају поднета пре времена (члан 24. Закона о управним споровима), а навод пуномоћника тужилаца да ургенција другостепеном органу, која је предвиђена одредбама Закона о управним споровима у овом случају није ни била потребна као услов подношења тужбе, с обзиром на одредбе Закона о пореском поступку и пореској администрацији на које се позива, оцењен је као неоснован, јер да би суд по поднетој тужби могао да поступи иста мора испуњавати услове прописане одредбама Закона о управним споровима, а тужба у конкретном случају, како је то напред наведено, не испуњава услове из члана 24. наведеног процесног закона.

Из напред наведених разлога, Врховни суд Србије је, на основу члана 28. став 1. тачке 1. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 30.01.2008. године, У. 5632/07

Записничар, Председник већа-судија,

Милан Комленовић, с.р. Олга Ђуричић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

РС