Р1 249/2019 3.20.1

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 249/2019
24.05.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић и Зоране Делибашић, чланова већа, у парници тужиоца ЈП за склоништа, са седиштем у Новом Београду, чији је пуномоћник Владимир Лучић, адвокат из ..., против туженог АА из ..., чији је пуномоћник Љубиша Давидовић, адвокат из ..., ради исплате, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Основног суда у Новом Саду и Привредног суда у Београду, у седници одржаној 24.05.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету стварно је надлежан Основни суд у Новом Саду.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац – ЈП за склоништа, са седиштем у Новом Саду, је 20.02.2015. године поднео предлог за извршење на основу веродостојне исправе против туженог АА из ... Основном суду у Новом Саду, који је 24.02.2015. године решењем Ив 226/15 одредио извршење на основу веродостојне исправе. Одлучујући о приговору туженог, Основни суд у Новом Саду је 20.03.2018. године наведено решење ставио ван снаге у делу у коме је одређено извршење и одлучио да се спис предмета достави парничном одељењу Основног суда у Новом Саду на даљи поступак. Решењем П 9824/2018 од 13.12.2018. године Основни суд у Новом Саду се огласио месно ненадлежним за поступање у овом предмету и по правноснажности решења предмет је уступио Привредном суду у Београду, налазећи да су странке у спору уговориле надлежност Привредног суда у Београду.

Привредни суд у Београду није прихватио надлежност, па је актом П 1335/2019 од 22.04.2019. године истакао сукоб надлежности, указујући на одредбе члана 25. став 1. Закона о уређењу судова и члана 20. и 65. Закона о парничном поступку.

Одлучујући о истакнутом сукобу надлежности, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 22. став 2. Закона о парничном поступку – ЗПП („Службени гласник РС“ бр.72/11.. 55/14), утврдио да је за суђење у овој парници надлежан Основни суд у Новом Саду.

Одредбом члана 22. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр.116/08 са изменама и допунама), између осталог је прописано да основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима ако за поједине од њих није надлежан други суд.

Према одредби члана 25. став 1. тачка 1. истог Закона, привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација (привредни субјекти), у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, па и када је у наведеним споровима једна од странака физичко лице, ако је са странком у односу материјалног супарничарства.

У конкретном случају, ради се о негативном сукобу судова опште и посебне надлежности, па се неосновано Основни суд у Новом Саду позива на споразум о месној надлежности, у смислу члана 65. ЗПП. Поред наведеног, тужени је брисан из Регистра Агенције за привредне регистре 22.10.2014. године, пре покретања поступка у овом предмету.

Из наведеног произлази да су у време покретања поступка били испуњени услови за заснивање надлежности суда опште надлежности (Основног суда у Новом Саду), имајући у виду да је предузетничка радња у оквиру које је тужени обављао делатност брисана из Регистра привредних субјеката пре покретања поступка код Основног суда у Новом Саду, при чему је без значаја споразум о месној надлежности, у смислу члана 65. ЗПП.

Из наведених разлога, на основу одредбе члана 22. став 2. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Бисерка Живановић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић