Р1 362/2019 3.20.1 сукоби надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 362/2019
03.07.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Предрага Трифуновића, председника већа, Звездане Лутовац и Јелене Боровац, чланова већа, у поступку рехабилитације пок. АА, бив. из ..., по захтеву за рехабилитацију предлагача ББ из ..., против противника предлагача Републике Србије, коју заступа Више јавно тужилаштво у Лесковцу, одлучујући о сукобу надлежности између Вишег суда у Лесковцу и Апелационог суда у Нишу, у седници одржаној 03.07.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари, НАДЛЕЖАН ЈЕ Апелациони суд у Нишу.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагач је Вишем суду у Лесковцу поднео предлог за рехабилитацију пок. оца АА. Поступајући по предлогу Виши суд у Лесковцу је донео решење Рех 43/16 од 16.03.2018. године. Ово решење укинуто је решењем Апелационог суда у Нишу Рех – ж бр. 59/18 од 09.10.2018. године. У поновном поступку Виши суд у Лесковцу је донео ново решење Рех 9/18 од 27.02.2019. године. По жалби заступника противника предлагача Апелациони суд у Нишу је решењем Рех ж 16/19 од 04.05.2019. године поново укинуо решење првостепеног суда и предмет вратио на поновно суђење.

Виши суд у Лесковцу није прихватио надлежност за одлучивање указујући да према Закону о парничном поступку није могуће вишеструко укидање у једном парничном поступку и предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући о сукобу надлежности, Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овој правној ствари надлежан Апелациони суд у Нишу.

Према члану 30. став 2. Закона о ванпарничном поступку, у ванпарничном поступку се сходно примењују одредбе ЗПП ако тим или другим законом није другачије одређено. По члану 383. став 3. Закона о парничном поступку другостепени суд ће да закаже расправу и одлучи о жалби и захтевима странака кад је у истој парници првостепена пресуда већ једанпут била укинута, а побијана пресуда се заснива на погрешно и непотпуно утврђеном чињеничном стању или су у поступку пред првостепеним судом учињене битне повреде одредаба парничног поступка, осим ако се побија пресуда на основу признања, пресуда због одрицања, пресуда због пропуштања, пресуда због изостанка, као и пресуда донета без одржавања главне расправе, односно ако се ради о пресуди у спору мале вредности.

Из цитиране законске одредбе произлази да ако је одлука у истој парници била укинута, суд који одлучује о жалби дужан је да води рачуна о примени правила о забрани вишеструког укидања.

Имајући у виду да је у овом ванпарничном поступку првостепена одлука већ једанпут била укинута, Апелациони суд у Нишу ће одлучити о жалби на законом прописан начин.

На основу члана 22. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа судија

Предраг Трифуновић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић