Р1 99/2021 3.21

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 99/2021
03.03.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Весне Поповић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Марко Бекчић, адвокат из ..., против тужене ОТП Банка Србија АД Београд, ради утврђења ништавости и стицања без основа, решавајући сукоб месне надлежности између Трећег основног суда у Београду и Основног суда у Пожаревцу, у седници одржаној 03.03.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету месно је НАДЛЕЖАН Трећи основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је Трећем основном суду у Београду, против тужене поднео тужбу ради утврђења ништавости и стицања без основа.

Трећи основни суд у Београду се решењем П 26403/2020 од 24.09.2020. године, огласио месно ненадлежним за поступање у овој парници и списе доставио Основном суду у Пожаревцу, као стварно и месно надлежном суду.

Основни суд у Пожаревцу није прихватио месну надлежност, те је списе доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба месне надлежности.

Решавајући настали сукоб месне надлежности, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС", број 116/08...113/17) и члана 22. став 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, број 72/11 и 55/14), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету месно надлежан Трећи основни суд у Београду.

Одредбом члана 19. Закона о парничном поступку, прописано је да ће се суд по службеној дужности огласити месно ненадлежним ако постоји искључива месна надлежност неког другог суда, најкасније у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу (став 1.); ако се тужба не доставља туженом на одговор, суд ће по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним у року од осам дана од дана пријема тужбе (став 2.); суд може да се по приговору месне ненадлежности туженог огласи месно ненадлежним у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу (став 3.); ако се тужба не доставља на одговор тужени може да истакне приговор месне ненадлежности најкасније на припремном рочишту, односно на првом рочишту за главну расправу, ако се припремно рочиште не одржава, а пре упуштања у расправљање, о чему суд мора да одлучи у року од осам дана од дана изјављивања приговора (став 4.).

Имајући у виду да се у конкретном случају не ради о поступку за који је предвиђена искључива месна надлежност неког суда, да је месна надлежност Трећег основног суда у Београду, заснована подношењем тужбе том суду, да странка није приговорила месној надлежности, то се тај суд није могао огласити месно ненадлежним по службеној дужности, односно без изјављеног приговора од стране туженог у смислу члана 19. став 3. Закона о парничном поступку.

Из наведених разлога, применом члана 22. Закона о парничном поступку, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Јасминка Станојевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић